Asociaţia ASURA

Subiecte noi pe forum

[Citește mai mult]

Ne găsiţi şi pe Facebook

Meteo

Parteneri

Genius Travel
Show Murderer
360tour.ro
Andra's Weblog
toateBlogurile.ro

[Vezi mai mulţi]

Atracţii

În zonă:

  • Barajul şi Lacul de Acumulare Siriu se află pe teritoriul comunei. Barajul are înălţimea de 122 m., de lungimea 570 m., construit între masivul Siriu şi masivul Podu Calului din rocă, steril şi miez din argilă, acesta a dus la formarea unui lac cu lungimea de 11.5 km., şi un volum de 155 milioane mc. apă.
  • Lacul Glaciar (Lacul Vulturilor sau Lacul Fără Fund) este un lac situat la o altitudine de 1.420 m, acoperind o suprafață de 0,5 hectare. Un versant stâncos din apropiere este singurul loc din Munții Buzăului unde pot fi văzute capre negre aduse din Munții Retezatului. Despre acest lac circula mai multe legende printre care şi cea a unui cioban care şi-a aruncat bâta în apa lacului iar după un an o regăseşte în apele Dunării. Tot despre acest lac Alexandru Vlahuţa în România pitorească afirmă că: "aici vin vulturii, primavara, de beau apa ca să întinerească, aici işi invată puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înalţimilor."
  • Cascada Pruncea se afla pe drumul ce duce spre satul Casoca pe apa cu acelaşi nume. Are o înălţime de aproximativ 5-6 metri.
  • Valea Harţagului. Molidul de 150 m care întrece de peste două ori înalţimea celui mai înalt molid din Europa, a fost descoperit în 1945 pe Valea Harţagului, şi stă la acelaşi nivel cu vârful piramidei lui Keops (146 m).

 

 

În apropiere

  • Mănăstirea de la Ciolanu este localizată la aproximativ 25 de kilometri de Monteoru, pe drumul local direct prin Verneşti, şi la aproximativ 45 de kilometri dacă se ocoleşte pe şoseaua principală prin Buzau. Această mănăstire este singura dintre aşezarile monahale aflate în judeţului Buzău atestată documentar încă din secolul al XVI-lea. Are două biserici, situate la o distanţă de 100 de metri între ele. Aici există şi un muzeu unde pot fi admirate icoane, unele pictate de Gheorghe Tattarescu prin anul 1886, obiecte de cult şi veşminte religioase.
  • Cetatea Tărănească Prejmer  este situată la 10 km de Braşov (aprox. 70km de Siriu şi 150km de Buzău), este ansamblu arhitectural în patrimoniul UNESCO, amplasat în centrul aşezării care particularizează puternic peisajul fiind o adevărată emblemă.
  • Tabăra de Sculptură Măgura se află la 120km de Braşov, pe DN10 catre Buzău, aproximativ două ore şi jumătate de mers cu maşina. Situată în  aer liber, totul se desfăşoara pe câteva hectare, peste  dealuri şi ascuns prin pădure. Peste 250 de lucrari în piatră realizate în perioada 1970-1986 de către studenţi şi absolvenţi ai Academiei de Arte din Bucureşti, precum şi elevi la liceele de arte.
  • Vulcanii Noroioşi reprezintă formațiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa> amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafață și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieșit la suprafață este rece, deoarece vine din straturile de argilă. Sunt o rezervație botanică și geologică aflată pe raza comunelor Berca și Scorțoasa din județul Buzău. Fenomenul vulcanilor noroioși poate fi observat în două puncte separate, numite Pâclele Mari și Pâclele Mici
  • Focul viu este un fenomen natural, asemeni Vulcanilor noroioși, datorat emanației de gaze naturale din pământ, formând flăcări ce ard, aprinse fiind de razele solare. Este situat pe valea Slănicului, pe un deal în apropiere de satul Terca (comuna Lopătari), în județul Buzău. Se poate vedea o flacără de până la 1 m înălțându-se în bătaia vântului.
  • Muzeul de chihlimbar de la Colţi a fost înfiinţat în anul 1979 şi refăcut în 1981 şi 1983. Este într-o casă în stil popular, construită în 1973 - 1974 şi renovată în 1981 şi 1983. Adăposteşte o varietate de mostre chihlimbar provenite din zăcămintele extrase din Munţii Buzăului şi un bogat material  iconografic, unelte, instrumente, documente, fotografii, bijuterii din epoca modernă şi contemporană, obiecte de etnografie şi artă populară: piese decorative (ştergare), port popular şi mobilier, unelte de ţesut, obiecte de uz casnic, pentru pastorit şi unelte agricole.