Toate articolele » Martie 2015 » Focul viu de la Lopătari

Focul viu de la Lopătari

Share/Bookmark

Oricât de multe am avea impresia că ştim despre ea, natura nu încetează niciodată să ne surprinda cu peisajele sale superbe sau cu fenomenele sale care intrec orice limita a imaginatiei. Spre exemplu, în apropiere de Siriu, în satul Terca din comuna Lopătari, are loc un fenomen natural absolut spectaculos: focul viu sau, asa cum mai este el numit, “focul nestins”.

Cum se produce, mai exact, acest foc viu? Gazele naturale din adancurile pamantului îşi fac loc printre crăpăturile din scoarţa terestră şi ies la suprafaţă. Ulterior, în contact cu atmosfera, acestea se autoaprind, iar focul astfel rezultat arde în cele mai multe cazuri până când este stins de ploaie. De multe ori, văzând că într-un anumit loc există cenuşă, însă nu şi foc, localnicii nu fac decât să le ofere gazelor care ies pe acolo o scânteie, iar focul se aprinde din nou. Dacă vrem să ne amuzăm puţin, am putea afirma că avem de-a face cu un aragaz natural.

În funcţie de volumul de gaze naturale emanat şi de intensitatea vântului, flăcările pot avea înălţimi de la câţiva centimetri până la jumătate de metru sau chiar, în cazuri excepţionale, un metru. Suprafaţa pe care are loc acest fenomen este una restrânsă, de câteva zeci de metri pătraţi. Totuşi, intensitatea cu care arde focul permite observarea sa de la sute  de metri distanţă. Deloc greu de anticipat, spectacolul vizual pe care îl oferă acest loc este mult mai intens pe timp de noapte.

Accesul până în apropiere se poate face cu maşina personală, pe drumul judeţean 203 K. Da, “până în apropiere”, adică o bucata de drum va trebui parcursă pe jos. Oricine dintre cei care au vizitat anterior focul viu de la Lopătari pot confirma însă ca drumul este unul scurt şi deloc dificil, iar minunăţia naturală întlâlnită la capătul său merită efortul.

Articol furnizat de www.geniustravel.ro!

Autor: geniustravel   13-MARTIE-2015 10:39


 
 
Comentarii(0)
Comentarii
Nici un comentariu prezent! Fi primul care dă un comentariu!
Trimite un comentariu sau un sfat util!

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat, bazat pe experientele dvs.

Numele:
* obligatoriu
E-mai:
* obligatoriu, nu se face public
Site:
Comentariu

* Întreaga responsabilitate de orice natură asupra comentariilor revine autorilor. Mesajele sunt moderate şi vor apărea în site numai după ce vor fi verificate. Ne rezervăm dreptul de a nu publica mesaje cu conţinut nerelevant, vulgare, şovine sau rasiste, agramate, atac la alte comentarii, reclamă mascată sau referiri la alte locaţii, mesaje personale. Dacă mesajele totuşi conţin informaţii relevante vor fi editate eliminând porţiunile în contradicţie cu regula anterioară.

 

Asociaţia ASURA

Subiecte noi pe forum

[Citește mai mult]

Ne găsiţi şi pe Facebook

Recomăndari

Meteo

Parteneri

Genius Travel
Show Murderer
360tour.ro
Andra's Weblog
toateBlogurile.ro

[Vezi mai mulţi]