Asociaţia ASURA

Subiecte noi pe forum

[Citește mai mult]

Ne găsiţi şi pe Facebook

Meteo

Parteneri

Genius Travel
Show Murderer
360tour.ro
Andra's Weblog
toateBlogurile.ro

[Vezi mai mulţi]

Geografie

Munții Siriu se află în centrul Carpaților de curbură, pe partea dreaptă a râului Buzău. Ei sunt cuprinși între valea Crasnei la N-V, valea Buzăului la N-E, valea Siriului Mare la S-V și valea Siriului la S.

Munții Siriu sunt alcătuiți din câteva culmi cu înălțimi mai mari de 1350 m alcătuite din gresii și microconglomerate. Acestea aparțin unei unități geologice cunoscută și sub numele de „unitatea gresiei de Siriu”, deoarece acest tip de rocă este precumpă­nitor, fiind prezent în straturi cu grosimi mari.

Rețeaua hidrografică are o desfasurare aproape radiară, situație care a dus la crearea unor văi a căror fizionomie diferă de la un sector la altul. Un element inedit în peisajul morfo­logic al Siriului îl reprezintă existența a două micro-depresiuni situate la baza abruptului estic al culmii Mălîia. Intr-una se află Lacul fară Fund. (Lacul Vulturilor), cu o suprafața de circa 1 ha și o adâncime maximă de 2 m. El este lipsit de vegetație și este situat Ia circa 1420 m altitudine, în spatele unor valuri de grohotis vechi acumulat aici în timpul pleistocenului superior, când pe marile înălțimi carpatice dominau ghețarii, iar aici ingheț-dezghețul. La nord de aceasta, pe o treaptă structurală, la 1450-1460 m altitudine, există o micro-depresiune cunoscută sub numele de Lacul Sec. Este dreptun­ghiulară, cu suprafața de circa 2,5 ha și acoperită cu vegetație menținând numai în partea de nord-vest ochiuri de apă adânci de 10-20 cm.