Asociaţia ASURA

Subiecte noi pe forum

[Citește mai mult]

Ne găsiţi şi pe Facebook

Meteo

Parteneri

Genius Travel
Show Murderer
360tour.ro
Andra's Weblog
toateBlogurile.ro

[Vezi mai mulţi]

Istoric

Localitatea Siriu a fost atestată în secolul al XVI-lea fiind citată în documentele de cancelarie.

Unul din primele documente ale vremii consemnează că „San Patru şi Lupu aveau carte de la Radu Voevod (1535-1545) ca să stăpânească la Bâsca si la Vârful Zmeuritului şi la Lupoaia…până la obarşia Stipuic şi de acolo în sus până la plaiul Siriului.”

Aşezarile din această zonă sunt mult mai vechi decât actele care întăresc unele posesiuni.

Vechea asezarea a Siriului era renumită pentru calitatea păşunilor, creşterea oilor şi fabricarea caşcavalului – ocupaţie seculară care a atras atenţia domnitorilor şi a unor feudali din vestita familie a Cândeştilor.

Ca aşezare omenească comuna Siriu a existat probabil de pe la anii 1850-1860, dacă nu chiar mai înainte.

Ea a fost infiintata de cateva familii de “târlaşi”, adică locuitori din alte comune: Nehoiaşi, Păltineni, Mlăjet etc., care aveau aici târle de vite, regiunea fiind muntoasă şi prielnică creşterii vitelor, pe care însă trebuiau să le păzească de primejdia fiarelor sălbatice.

Grijă de animale i-a statornicit pe târlaşi, care s-au asezat definitiv pe aceste meleaguri şi au creat satele ce alcătuiesc si astăzi cadru administrativ-teritorial al acestei localităţi.

Localitatea ce are o intindere istorică de 4 secole de trecut, presarate cu luptele aprige purtate de Mihai Viteazu cu ungurii pe Valea Harţagului. De la Mihai Viteazu şi până la primul şi al doilea razboi mondial, mii de vieţi omeneşti şi-au găsit sfârşitul pe crestele acestor munti rămânând doar oasele ce stau şi astazi cu cinste în “Cimitirul Eroilor”.

Din vremea primului razboi mondial s-au găsit adunate într-o baracă de lemn (la Tabla Buţii) mii de cranii de om (de prin munţii apropiaţi) care astăzi sunt aşezate în Mausoleul de la Mărăşeşti.

Pe muntele Siriu se vedeau şi "Treptele lui Mackensen" săpate în munte, până în vârf, cu ocazia vizitei pe care generalul a făcut-o trupelor lui în razboiul din 1916.

În lucrarea “MONUMENTUL EROILOR DE LA SIRIU,JUDEŢUL BUZĂU” - Dr. Mircea TĂNASE sunt menţionate luptele duse de către armata română pe teritoriul localităţii Siriu “Armata a II-a română, reconstituită după retragerea de la Braşov şi pusă sub comanda generalului Averescu, avea dispuse în prima linie Divizia a 6-a în trecătorile Buzăului şi Tabla Buţii”.

Istoria nouă a acestei localităţi este atestată documentar după 1944. Satele de pe valea Buzaului s-au format prin roire si iniţial au apărut ca sate de moşneni. Pentru început casele au fost risipite in grupuri mici pe toată valea Buzăului în funcţie de poziţia proprioetăţilor moşneşti sau în funcţie de rudenie. Grupurilor mici cu timpul li s-au adăugat noi şi noi case dând naştere la mai multe cătune. În câteva cazuri cătunul era format din membrii aceleiaşi familii, ca de exemplu Cătunul Leieştilor, Cristieni, Fercani, format în majoritate din locuitori ce poartă numele de Leau, Cristian, Fercu. Încă din secolul al XIX-lea este atestată prezenţa cetei moşneneşti Bricii.

O dată cu construirea barajului Siriu (început în ianuarie 1972 şi terminat în decembrie 1994), casele care erau in raza construcţiei au fost evacuate şi reinfiinţate majoritatea în centrul comunei unde acum sunt cele mai impunătoare case şi formează satul ce poartă numele popular “Intre Garle”.