Toate articolele » Februarie 2014 » ȚARA MEA

ȚARA MEA

Share/Bookmark

“ȚARA” MEA

 

Gândește-te la o zi din viața ta.

           Dimineața te trezești devreme, pregătești în grabă copiii pentru școală sau grădiniță și în fugă bei o cafea. Nici nu ai ieșit bine din casă și telefonul începe să sune: te sună colegii de muncă, te sună șeful, te sună un reprezentant al Băncii X să iți amintească de plata ratei. Pornești mașina și ca un maestru echilibrist îți croiești drum afară din parcarea plină…… pentru a-ți ocupa locul în mușuroiul orașului. Blocat în trafic, stresat de termene limită și de probleme de familie (bani puțini, certuri cu soția sau soțul, activitățile extrașcolare ale copiilor) începi o nouă zi…aceeași zi la nesfârșit. Fie că este luni, vineri sau sâmbătă peisajul tău cotidian este presărat cu aceleași elemente: zgomot, aglomerație, serviciu și un apartament de 45 m². Viața ta pare a fi trasă la indigo; seamănă cu un film plictisitor, încărcat de rutina zilelor de om mare….oare asta îți doreai când erai mic? Câți dintre noi se regăsesc în tiparul de mai sus?

        EU. Exceptând partea cu copiii, rata de la bancă și masina. ☺ Din multe puncte de vedere am reușit. Sunt un om mare, pe picioarele lui cum se spune: locuiesc la oraș, îmi cumpăr mâncarea gata preparată (uneori) și folosesc mijlocele de transport în comun. Cu toate acestea cea mai frumoasă, cea mai veselă, cea mai senină perioadă din viața mea este copilăria petrecută pe dealurile și prin munții de la Siriu.

      Prietenii râd de mine astăzi când le spun: " Săptămâna viitoare merg acasă. Imi e dor de pietrele din curte".

       La viața de om mare și ocupat eu am remediul ideal: viața la “țara” mea. Fiecare avem o țară (a se înțelege mediu rural) unde ne refugiem cu plăcere când "big city life" devine prea apasătoare.

După exercițiul de gândire de mai înainte vă propun unul de imaginație.

         Dimineața te trezește cântecul cocoșului sau lătratul câinelui din vecini. Deschizi ochii și pe fereastra din dormitor nu vezi blocul vecin ci un măr sau liliacul din grădină sau muntele care începe la doi pași de curtea ta. Esti încă somnoros dar prin fereatră intră o lumină atât de caldă și puternică, atât de senină, încât vrei să fii afară să te bucuri de ea. Ieși în curte (lux pe care nu ți-l permiți la oraș) și printre rânduri de flori, pui de găină, rățuște și pisoi îți croiești drum spre bucătărie, unde mama te așteaptă cu masa pusă: lapte, niște slănină cu o ceapă, un ou și brânză. Toate sunt din ogradă, toate sunt gustoase.

Ai toată ziua la dispoziția ta. Dacă ai venit să te relaxezi sau dacă ai venit să ajuți la treabă, timpul parcă este diferit: se scurge altfel, mai domol, împletit parcă cu poienile, cu apele, cu furca și cu sapa.

        Dacă vrei să cunoști mai bine zona cel mai bun sfat pe care ți-l pot da este: plimbă-te însoțit de un bătrân din Siriu. El știe câte o poveste despre fiecare vârf de munte, vale și izvor. Îți poate povesti cum arăta Siriul în copilăria lui, când drumurile pe care acum circulă mașini erau doar poteci, când duminica era zi de sărbătoare și în centrul comunei, pe un câmp mare se adunau toți sătenii…un picnic comunal. Îți va povesti ce s-a întâmplat în Siriu în timpul primului război mondial sau celui de-al doilea, cum funcționa CAP-ul și care erau distracțiile tinerilor din vremea aceea. Îți va arăta fotografii alb-negru în care apare îmbrăcat în costum popular alături de familie: străbunicii, bunicii, unchi, mătuși și frați. Îți va povesti viața sa care de cele mai multe ori este o poveste în sine…

        Dacă vrei să te detaşezi de aglomeraţia şi zgomotul oraşului, în Siriu opţiunile sunt multiple......

 

Va urma

 

 

Autor: Andra   27-FEBRUARIE-2014 11:02


Citește mai multe despre: ldquo, rdquo, gandeste, viata, dimineata, trezesti, devreme, pregatesti, graba, copiii,
 
 
Comentarii(0)
Comentarii
Nici un comentariu prezent! Fi primul care dă un comentariu!
Trimite un comentariu sau un sfat util!

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat, bazat pe experientele dvs.

Numele:
* obligatoriu
E-mai:
* obligatoriu, nu se face public
Site:
Comentariu

* Întreaga responsabilitate de orice natură asupra comentariilor revine autorilor. Mesajele sunt moderate şi vor apărea în site numai după ce vor fi verificate. Ne rezervăm dreptul de a nu publica mesaje cu conţinut nerelevant, vulgare, şovine sau rasiste, agramate, atac la alte comentarii, reclamă mascată sau referiri la alte locaţii, mesaje personale. Dacă mesajele totuşi conţin informaţii relevante vor fi editate eliminând porţiunile în contradicţie cu regula anterioară.

 

Asociaţia ASURA

Subiecte noi pe forum

[Citește mai mult]

Ne găsiţi şi pe Facebook

Recomăndari

Meteo

Parteneri

Genius Travel
Show Murderer
360tour.ro
Andra's Weblog
toateBlogurile.ro

[Vezi mai mulţi]