Asociaţia ASURA

Subiecte noi pe forum

[Citește mai mult]

Ne găsiţi şi pe Facebook

Meteo

Parteneri

Genius Travel
Show Murderer
360tour.ro
Andra's Weblog
toateBlogurile.ro

[Vezi mai mulţi]

Turism

 

Siriu este o comună este situată în Nord-Estul judeţului Buzău, pe drumul national DN 10 Buzău - Braşov la jumătatea distanţei dintre cele două oraşe resedinţe de judet ( 80 Km.), pe valea râului Buzău pe care se află lacul de acumulare al Barajului Siriu (început în ianuarie 1972 şi terminat în decembrie 1994). Turismul este încă modest reprezentat.

Comuna este compusă de satele Cașoca, Colțu Pietrii, Gura Siriului, Lunca Jariștei (care este reședința comunei) și Mușcelușa.

Se învecinează la Nord cu comuna Sita Buzăului din județul Covasna, cu comuna Chiojdu la Sud-Vest, cu orașul Nehoiu la Sud și cu comuna Gura Teghii la Est.

Siriu jud. Buzau Sursa : www.wikimedia.org

Barajul și lacul de acumulare Siriu se află pe teritoriul comunei. Barajul are înălţimea de 122 m., de lungimea 570 m., construit între masivul Siriu şi masivul Podu Calului din rocă, steril şi miez din argilă, acesta a dus la formarea unui lac cu lungimea de 11.5 km., şi un volum de 155 milioane mc. apă.

Barajul și lacul de acumulare Siriu

 

Din localitatea Siriu se pot ataca trasee montane din masivele Podu Calului, Siriu, Penteleu şi Monteoru.

- Siriu - Valea Neagra - Lacul Vulturilor

- Varlam - Valea Basca Mare -Valea Cernatului - Vf.Penteleu

- Siriu - Drum forestier Trestia -Golul Casoca - Vf.Podu Calului

Lacul Vulturilor sau cum i se zice în popor Lacul fară fund este un lac situat la o altitudine de 1.420 m, acoperind o suprafață de 0,5 hectare. Un versant stâncos din apropiere este singurul loc din Munții Buzăului unde pot fi văzute capre negre aduse din Munții Retezatului. Despre acest lac circula mai multe legende printre care şi cea a unui cioban care şi-a aruncat bâta în apa lacului iar după un an o regăseşte în apele Dunării. Tot despre acest lac Alexandru Vlahuţa în România pitorească afirmă că: "aici vin vulturii, primavara, de beau apa ca să întinerească, aici işi invată puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înalţimilor."

Lacul Vulturilor
Cascada Pruncea

 

Băile Siriului dispun de trei izvoare cu ape minerale sulfuroase, ușor bicarbonate, clorurosodice, foarte slab mineralizate, termale.

Cascada Pruncea se afla pe drumul ce duce spre satul Casoca pe apa cu acelaşi nume. Are o înălţime de aproximativ 5-6 metri.